voor schrijvers, vertalers & journalisten

Lira is de auteursrechtenorganisatie voor en door schrijvers, vertalers en freelance journalisten. Lira zet zich in voor een betere positie van tekstmakers. Lira beheert (collectief) auteursrechten en aanspraken en verdeelt vergoedingen onder alle tekstmakers die daar recht op hebben. Via het Lira Fonds ondersteunt Lira hun sociale en culturele positie.

Uitgelicht

FAQ: Reprorechtvergoedingen voor vak-, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften

Vanwege een stelselwijziging zal Lira vanaf 2020 beschikbare reprorechtvergoedingen uitkeren aan alle tekstauteurs van alle werken. Dus ook voor vakboeken en -tijdschriften, wetenschappelijke boeken en tijdschriften en educatieve geschriften. We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.
lees meer
Vijf ton extra voor getroffen schrijvers

Vijf ton extra voor getroffen schrijvers

Rechtenorganisaties uit de hele creatieve sector hebben samen het Steunfonds Rechtensector in het leven geroepen. Hier kunnen professionals die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis financiële ondersteuning aanvragen. Stichting Lira participeert in dit fonds en heeft vijfhonderdduizend euro te besteden aan werkbeurzen en nieuwe projecten van journalisten, scenaristen, schrijvers en vertalers.
lees meer

Controleer uw e-books

lees meer

Uiterste inleverdata subsidieaanvragen 2020

lees meer

Kabelprocedure naar de Hoge Raad

Op 13 februari 2019 heeft LIRA cassatie ingesteld in de kabelprocedure tegen een aantal kabelexploitanten en RODAP, nadat het Amsterdamse gerechtshof in november 2018 uitspraak had gedaan in deze zaak.
lees meer

Lira keert reprorechtvergoedingen uit aan auteurs van vak-, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften

9 juli 2020 - Auteurs van wetenschappelijke boeken en tijdschriften, vakbladen, vakboeken en educatieve geschriften hebben recht op reprorechtvergoedingen.
lees meer

Auteursbond en NVJ openen online meldpunt Corona-gedupeerden

lees meer
De Auteursbond

De Auteursbond

De Auteursbond is de beroeps- en belangenvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland en zet zich in voor de collectieve belangen van auteurs.
lees meer

Claim vergoeding voor werk in digitale archieven

Komt uw gedigitaliseerde werk voor in digitale archieven? Dan heeft u de mogelijkheid om een uitkering te claimen.
lees meer

Hoge Raad bevestigt uitspraak gerechtshof in kabelprocedure

2 oktober 2020 - De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak die Lira in 2013 was begonnen tegen een aantal kabelaanbieders, waaronder Ziggo. Lira was de procedure gestart omdat de kabelaanbieders in 2012 waren gestopt met betaling van kabelvergoedingen voor de schrijvers.
lees meer

Lira’s jaarvergadering via livestream op 8 september 2020

De jaarvergadering van Lira zal dit jaar online plaatsvinden. Op dinsdag 8 september om 16 uur start een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger.
lees meer
De Nederlandse Vereniging van Journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt op voor de belangen van (foto)journalisten
lees meer
Vertalersvakschool

Vertalersvakschool

De Vertalersvakschool biedt in Amsterdam en Antwerpen opleidingen om studenten voor te bereiden op de praktijk van het literair vertalen.
lees meer