Actueel

Mededelingen en Updates

Lira heeft een nieuw Aansluitingscontract

Dit jaar zal Lira haar nieuwe aansluitingscontract implementeren. Het nieuwe contract staat vanaf nu op onze website en portal. Ben je al aangesloten, dan word je in de komende periode uitgenodigd om het nieuwe contract digitaal te ondertekenen. Hiermee wordt je huidige aansluitingscontract met Lira vervangen.
lees meer

Akkoord bereikt over collectieve vergoeding voor film- en tv-makers

8 februari 2021 - De afgelopen maanden hebben afsluitende onderhandelingen plaatsgevonden tussen delegaties van de PAM CBO’s en de Vereniging RODAP onder leiding van de voorzitters van PAM en RODAP in verband met het aflopen per 31 december 2019 van het Convenant. Dit Convenant, gesloten tussen partijen in 2015 met een looptijd van 5 jaar betrof de vergoedingen die worden betaald aan film- en tv-makers voor kabeldoorgifte inclusief bepaalde uitzending gemist diensten.
lees meer

Lira keert reprorechtvergoedingen uit aan auteurs van vak-, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften

9 juli 2020 - Auteurs van wetenschappelijke boeken en tijdschriften, vakbladen, vakboeken en educatieve geschriften hebben recht op reprorechtvergoedingen.
lees meer

Nieuw: thuiskopievergoedingen voor artikelen in digitale kranten en tijdschriften

14 september 2017 - Freelance journalisten krijgen nieuwe mogelijkheid voor extra inkomsten
lees meer

FAQ: Reprorechtvergoedingen voor vak-, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften

Vanwege een stelselwijziging keert Lira vanaf 2020 de beschikbare reprorechtvergoedingen uit aan alle tekstauteurs van alle werken. Dus ook voor vakboeken en -tijdschriften, wetenschappelijke boeken en tijdschriften en educatieve geschriften. We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.
lees meer

Hoge Raad bevestigt uitspraak gerechtshof in kabelprocedure

2 oktober 2020 - De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak die Lira in 2013 was begonnen tegen een aantal kabelaanbieders, waaronder Ziggo. Lira was de procedure gestart omdat de kabelaanbieders in 2012 waren gestopt met betaling van kabelvergoedingen voor de schrijvers.
lees meer

E-lending Convenant getekend

3 oktober 2018 - Makers kunnen voortaan rekenen op een vergoeding voor het uitlenen van hun e-books
lees meer