Hulp bij contracten

Hulp bij contracten

HET SLUITEN VAN een goed contract met een opdrachtgever is voor de meeste auteurs niet eenvoudig. Je moet goed juridisch geïnformeerd zijn om alle (auteursrechtelijke) haken en ogen van een contract te kunnen overzien. Daarnaast is de positie van een individuele schrijver ten opzichte van een producent nauwelijks gelijkwaardig te noemen. Ten slotte moet een schrijver maar net geduld, zin en talent hebben om zelf met een opdrachtgever te onderhandelen over goede contractvoorwaarden.

Omroepen en producenten nemen ten opzichte van schrijvers een machtspositie in. Het komt dan ook (te) vaak voor dat schrijvers een contract tekenen waarbij ze tegen een relatief geringe, eenmalige vergoeding volledig afstand doen van hun waardevolle auteursrechten en daarbij ook nog de zeggenschap over hun eigen werk verliezen. Dat is niet goed.

Het Contractenbureau

LIRA EN HET Netwerk Scenarioschrijvers, een sectie van de Auteursbond, hebben in januari 2002 het Contractenbureau opgericht. Het Contractenbureau is de afgelopen jaren namens scenarioschrijvers opgetreden. Het bestuur van het Contractenbureau heeft besloten om per 1 januari 2006 de dienstverlening uit te breiden, zodat ook toneelschrijvers en -vertalers zich kunnen aansluiten. Deze kunnen zich, als zij lid zijn van De Auteursbond of zijn aangesloten bij Lira, voor hun zakelijke beslommeringen, tegen een redelijke vergoeding, door het Contractenbureau laten vertegenwoordigen.

Kijk voor meer informatie op de website van het contractenbureau.

Algemene adviezen

VOOR ALGEMENE ADVIEZEN over contracten en dergelijke: word lid van de beroepsvereniging: De Auteursbond en/of de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Voor meer informatie kunt u uiteraard ook contact opnemen met Lira.