Groeps-tv en Gesloten Netwerken

Een vergoeding voor schrijvers

juni 2020 - Sinds vorig jaar incasseert en verdeelt Lira jaarlijks vergoedingen voor de doorgifte van films en televisieprogramma’s via gesloten netwerken en groepstelevisie. Groeps-tv en Gesloten Netwerken

In bedrijven en instellingen worden tv-programma’s aangeboden ter vermaak. Denk aan hotels, restaurants en bungalowparken. Dit kunnen de aanbieders niet zomaar doen. Zij hebben toestemming nodig en moeten dan ook een billijke vergoeding betalen voor het zakelijk vertonen van tv-programma’s.

De bedrijven of instellingen die tv-programma’s willen aanbieden kunnen een licentie aanvragen bij de collectieve beheersorganisatie Videma. Videma verstrekt licenties in de markt namens de door haar vertegenwoordigde rechthebbenden (omroepen en producenten) op het gebied van groepstelevisie en gesloten netwerken en int daarvoor vergoedingen bij de gebruikers.

Lira heeft, samen met Vevam, Norma en Pictoright, overeenstemming bereikt met Videma over een aandeel voor de door hen vertegenwoordigde makers. De collectieve belangenorganisaties hebben Videma tevens gemachtigd om namens hen de vergoedingen te incasseren bij gebruikers. Lira verdeelt deze vergoedingen vervolgens onder schrijvers op basis van de uitzendminuten van audiovisuele werken. Een deel van de vergoedingen wordt verdeeld aan audiovisuele vertalers op claimbasis.